Zoeken
Poll
Contact Info


Transitie regio Tienen

Wil je meer weten over onze werking? contacteer ons

recepten voor de winter

Soep van winterpostelein

lepel olijfolie - laurierblad - 1 soeplepel groentebouillon - ajuin - een knoflookteentje - peper - zout - 2 (grote) struiken winterpostelein - 2 l water

De olie opwarmen, de ajuin erin laten fruiten. Een deel van het water toevoegen. Laurierblad, groentebouillon en knoflook toevoegen en even aan de kook brengen. De winterpostelein spoelen, in stukken snijden en toevoegen. Heel eventjes laten meekoken, het laurierblad eruit halen en alles mixen. Water toevoegen tot de gewenste dikte van de soep.

Op smaak brengen met peper en zout.

In de borden garneren met enkele verse blaadjes winterpostelein.

 

Gebakken witloof

enkele kropjes witloof - olijfolie - enkele lepels tomatenpuree - een blokje fèta- enkele knoflookteentjes - peper

Maak de witloofkropjes schoon en snij ze middendoor.

Verwarm de olie in een pan en leg daarna het witloof erin en laat aan één kant bakken.

Bestrooi met wat peper.

Draai ze even om om ook deze kant te laten bakken.

Voeg er na enige tijd de tomatenpuree bij. Bij gebruik van geconcentreerde tomatenpuree is het nodig wat water toe te voegen.

verkruimel de fèta bovenop het witloof en laat even garen met het deksel op de pan.

Als het witloof beetgaar is, kan je naar eigen smaak één of meer knoflookteentjes persen en toevoegen.

Onmiddellijk opdienen.

Let op: rauwe of bijna rauwe knoflook smaakt veel sterker door.

 

 

Warme appelthee

2 grote of 3 middelgrote appelen – 1 liter water- kaneelstokje

De appelen wassen en met schil en klokhuis in schijven snijden en met het koude water opzetten. Langzaam aan de kook brengen en minstens een kwartier tegen de kook aan houden of heel zacht laten pruttelen. Zeven en warm drinken. Niet laten doorkoken want dan wordt het troebel.

 

Notenlapjes of notenburgers

Het grootste werk is het kraken van de noten. Je kan de noten best kraken net voor gebruik en ze dan met een kaasmolentje fijn malen. Let op: dit gaat niet als de noten nog heel vers zijn. Na enkele weken drogen gaat het prima.

1 deel havervlokken of 2 delen tarwebrood - water - 2 delen geraspte okkernoten - 1 grote ajuin - 1 teentje knoflook - 1 ei - muskaatnoot - evt. peper - olijfolie

Tarwebrood of havervlokken, geraspte noten, ui, knoflook en ei vermengen. Daarna water naar behoefte bijvoegen. Op smaak brengen met muskaatnoot en evt. peper. Eventjes kneden met de hand.

Handen nat maken, lapjes vormen door een deel mengsel in de hand tot een plat rondje te vormen. Zorg ervoor dat de randjes niet te fijn zijn want dan gaan ze afbreken. Opbakken in een pan met olijfolie. Tijdig omkeren. Met een soepele, metalen spatel zonder scherpe hoeken gaat dit het best. Nog even met het deksel op de pan op een laag vuur laten. Je kan extra ajuinringen laten meebakken, als je ervan houdt.

Smaakt goed met rauwkost en aardappelen.

Extra:

Havervlokken, brood, paneermeel of iets dergelijks wordt aan 'burgers' toegevoegd om het geheel te binden. Daarom moeten de noten ook gemalen worden. Dan kleven ze veel beter aan elkaar dan wanneer ze gehakt zijn. De verhoudingen kan je zelf nog aanpassen, ze zijn enkel een leidraad voor de eerste keren dat je het klaarmaakt.

Let op: als je het mengsel enige tijd laat staan wordt het steeds droger omdat de havervlokken veel vocht opnemen.

 

Wist je dat? > Voedsel & gezondheid > recepten > Winter